Op KledingOnline.com spreken we regelmatig over het ‘lagensysteem’. Zeker bij het sporten komt dit systeem goed uit. We gaan standaard uit van drie lagen: een onderlaag, een tussenlaag en een buitenlaag. Hoe je het best laagjes kunt dragen, is nog niet altijd ven duidelijk. Daarom leggen we graag uit hoe het systeem in elkaar zit.
De onderlaag
De onderlaag is het eerste laagje. Deze laag heeft contact met je huid en moet voorkomen dat je bezweet raakt. Het eerste laagje zuigt het lichaamsvocht op, en geeft het zo snel mogelijk door naar de volgende laag. Op die manier wordt je lichaam niet nat van het zweet. Door het zweet kun je het namelijk al snel koud krijgen.
Het is belangrijk dat de onderlaag goed aansluit op je lichaam. Overdrijf het niet: de kleding hoeft echt niet superstrak om je lijf te zitten. Kies voor een stof dat goed vocht kan doorgeven en niet kriebelt of jeukt. De merken Craft, Gore, Nike en Odlo zijn aan te raden. Over het algemeen bestaat de onderlaag uit lang ondergoed.
De tussenlaag
Als je geschikte kleding voor de onderlaag hebt gevonden, bouw je verder aan je outfit. De tussenlaag zorgt ervoor dat het zweet van de onderlaag wordt overgenomen en afvoert naar de buitenlaag, of naar de open lucht. Zorg er voor dat deze laag lekker los over je lichaam valt, maar dat het geen superwijd shirt is. Anders kan er overal lucht ontsnappen.
Even een klein lesje natuurkunde: warme lucht stijgt altijd, dus je verliest veel warmte bij je nek en je hoofd. Bij voorkeur draag je een kledingstuk met zo min mogelijk ritsen. Denk bijvoorbeeld aan aparte fietsshirts, fietsbroeken, hardloopshirts en hardloopbroeken. Die zijn gemaakt van speciaal materiaal.
De buitenlaag
De buitenlaag is vaak een jas, die bescherming biedt tegen de regen en de wind. Bij voorkeur is de jas waterdicht, maar ademt het ook. Ademen betekent dat de buitenlaag het vocht aanneemt van de tussenlaag, om het vervolgens af te voeren aan de buitenlucht. Dat is belangrijk, want anders zal je zelfs met een waterdicht jack nog behoorlijk zweten. Met name onder je oksels en op de buik. Dat is geen pretje.
Je kunt niet voorkomen dat je rug nat wordt. Dat is vrij normaal. Op je rug is de ademende stof namelijk zo samengeperst, dat je poriën niet al het zweet kunnen afvoeren. Geen nood; thuis even onder de douche, kleren bij de was, en het probleem is opgelost. Goede keuzes zijn jassen die ook beschermen tegen de wind. Door de wind kan je lichaamstemperatuur behoorlijk dalen, waardoor je het alsnog koud krijgt. Goede voorbeelden van kledingstukken zijn een lichtgewicht jack of een (regen)broek. We weten dat regenbroeken weinig stijlvol zijn, maar ze zijn wel effectief.
Laagjes uittrekken
Begin je het warm te krijgen, of wordt het weer beter? Dan kun je er altijd voor kiezen een laagje uit te trekken. Werk dan wel van buiten naar binnen: trek eerst de buitenlaag uit, en daarna pas de tussenlaag. De onderlaag verwijderen kunnen we om meerdere redenen niet aanraden.
Geef een reactie