Sommige mensen houden van fitness, anderen van hardlopen en weer anderen houden van fietsen. Want geloof het of niet: fietsen is net zo gezond als alle andere sporten. Alleen heeft het fietsen wel een kledingprobleem: we denken massaal dat we de tocht wel volhouden met een gewone korte broek, een katoenen T-shirt en een rugzak. We leggen je graag uit waarom dat geen goed idee is.
Kledingstress?
Bij het noemen van ‘professionele fietskleding’ raken sommigen meteen al in de stress. Ze willen geen vermogen uitgeven aan kleding voor maar één gelegenheid, en zien het totaal niet zitten in een strakke broek op de fiets te stappen. Aan de andere kant wil je ook geen irritaties op je huid doordat je de verkeerde materialen draagt. Geen stress, we hebben een oplossing.
Irritaties
Fietsen met de verkeerde kleding zorgt voor irritaties. Niet alleen emotionele irritaties, maar vooral ook irritaties op je huid: jeuk. Je kleding kan namelijk het zweet niet afvoeren. Dat komt doordat je normale (zomer)kleding geen ‘WWA’-eigenschappen heeft. Dat staat voor ‘Winddicht, Waterdicht en Ademend’.
Goede fietskleding houd wind en regen tegen, maar ademt wel. Daarmee bedoelen we dat de kleding zweet kan afvoeren. Op die manier voorkom je irritaties. Een katoenen shirt neemt liters zweet op, waardoor je rode bultje op de huid kan krijgen. Daarnaast koelt zweet snel af, waardoor je met een kletsnat, koud shirt op je rug fietst. Daar drukt je veel te zware rugtas dan ook nog eens op. Zo raak je geheid snel ziek.
Foute broekjes
Toegegeven: de broeken die professionele wielrenners dragen, zijn weinig charmant. Je kunt praktisch alles zien zitten. Moet jij dan ook in zo’n broekje op de fiets? Absoluut niet! Tegenwoordig zijn er namelijk veel modellen te koop waarin een professionele zeem in een normale wijde korte broek zit.
Daardoor heb je de voordelen van een ‘normale’ korte broek met zachte zeem, zie je er niet uit als een wielrenner, maar fiets je toch in de juiste kleding. Met een normale korte broek fietsen is nu eenmaal niet praktisch en dat raden we je dan ook af.
Een echt fietsshirt
Op de fiets zit je in verschillende houdingen. Soms zit je recht op, soms zit je wat voorover. Dan is een goed fietsshirt wel zo comfortabel. Zeker als je je zo inspant, dat je ervan begint te zweten. Een katoenen shirt neemt alleen maar zweet op. Daarom kun je beter naar een gespecificeerde sportzaak gaan, om een fietsshirt te kopen. Deze shirts voeren overtollig zweet af naar buiten. Je kunt het shirt het best dragen met een thermoshirt eronder.
Fietsrugzak
We raden je aan een fietsrugzak te kopen. Zeker bij lange ritten is het vaak lastig genoeg water mee te nemen in bidons. Een fietsrugzak is speciaal ontworpen voor tijdens het fietsen. Zo heeft het een extra laagje lucht, waardoor je niet direct met de rugzak tegen de huid hoeft te fietsen. Daarnaast hebben fietsrugzakken vaak een waterreservoir.
(Hand)schoenen
Houd handen en voeten goed beschermd met handschoenen en fietsschoenen. Fietshandschoenen heb je in twee versies: met en zonder vingers. Behalve voor warmte om je handen, zijn deze handschoenen ook goed voor meer grip op het stuur. Natuurlijk bieden ze ook bescherming tijdens valpartijen.
Goede schoenen en sokken zijn onmisbaar. Koop ze bewust een maat te groet, want je voeten kunnen aardig opzwellen tijdens het fietsen. Sommige schoenen kun je vastklikken aan je pedalen. Verstandig om deze te gebruiken in Nederland, maar dat kun je beter niet doen in heuvelige en bergachtige gebieden waar je vaak moet afstappen.
Kortom: ga goed voorbereid op pad. Met een goede uitrusting houd je het langer vol op de fiets en behaal je betere resultaten.
Geef een reactie