Inmiddels draag ik al weer een half jaar vrijwel dagelijks mijn klassieke lichtblauwe jeans-tuinbroek van Lee, als gezegd ook gewoon naar mijn werk. Zodra je de stap genomen hebt om als man een tuinbroekdrager te worden, sta je meteen voor de vraag, hoe je hem precies gaat dragen en met welke andere kledingstukken je hem het beste combineren kunt. Ik denk dat mannen die een tuinbroek willen gaan dragen van te voren drie dingen moeten bedenken.
1. Een tuinbroek draag je als man in het openbaar in beginsel ‘netjes’ met de voorklep omhoog, alle zijknopen dicht en met beide schouderbandjes vastgemaakt.
Soms zie je wel eens dat slechts één van de bandjes is vastgemaakt, en de ander los op de rug slingert. Een puber kan dat misschien nog maken, maar afgezien daarvan dat dat losse bandje dan nog wel eens ergens aan kan blijven haken, staat het voor een volwassene vrij slordig. Zo kun je er niet mee op je werk verschijnen, lijkt mij. Een tuinbroek is van zichzelf al een erg informeel kledingstuk, waarmee je daar dus best uit de toon kunt vallen, dat moet je niet ook nog eens door de manier waarop je hem draagt extra benadrukken als het dragen ervan juist als iets ‘vanzelfsprekends’ moet gaan gelden.
Wat je ook wel eens ziet, is dat het voor- en het achterstuk helemaal worden omgeklapt, en vervolgens de bandjes zijdelings langs de bovenbenen worden vastgemaakt (zie bijgevoegde foto van de verkoopwebsite). Ik heb het wel eens even geprobeerd, maar in elk geval bij de Lee zijn, door het zeer hoge voor- en achterstuk, de bandjes te kort om dan comfortabel te kunnen lopen. Ik vind het voor een volwassen man ook geen gezicht. Het lijkt bovendien, alsof je de voorklep wilt verbergen, en zo wilt verbergen dat je een tuinbroek draagt (wat zo toch niet lukt).
2. Een tuinbroek draag je als man in het openbaar het beste altijd helemaal zichtbaar, dus met de voorklep, de schouderbandjes, de zijknopen en het rugstuk geheel onbedekt. Je draagt immers een tuinbroek in plaats van een gewone spijkerbroek omdat je juist zo’n voorklep stoer vind om te dragen. Alles wat je aan overhemden e.d. aantrekt, gaat dus in de tuinbroek, achter voorklep en rugstuk.
Als je iets over je tuinbroek aantrekt, en zo de voorklep aan het zicht onttrekt, kun je net zo goed geen tuinbroek gaan dragen. Alleen een openhangend spijkerjasje zou eventueel kunnen, maar is, zeker in de blauwe standaardkleur bij een (meestal ook blauwe) tuinbroek niet mijn favoriet; ofwel het contrasteert te weinig door dezelfde kleur, of het detoneert te veel door een net iets afwijkende kleur. Een colbertje samen met een tuinbroek is voor mijn gevoel te gekunsteld, omdat dan twee kleedstijlen worden gecombineerd die teveel uit elkaar liggen: een formele kantooroutfit met een informele workers-outfit.
3. Als je een tuinbroekdrager wordt, wordt je tuinbroek meteen veruit het belangrijkste kledingstuk dat je draagt. Het bedekt driekwart van je lichaam en vormt, mits dus onbedekt, de grote blikvanger. Ga er maar eens ‘languit’ mee voor een spiegel staan!
Als man val je in een tuinbroek nu eenmaal nog steeds een stuk meer op dan een vrouw, dat moet je je realiseren, wanneer je moet kiezen wat je eronder gaat dragen.
Een tuinbroek is zowel van voren als van achteren beeldbepalend, je bent je er ook zelf voortdurend van bewust dat je hem aanhebt. Alle andere kledingstukken die je draagt zijn automatisch aan je tuinbroek ondergeschikt. Ze moeten dus op je tuinbroek zijn afgestemd, en er niet mee concurreren, als je er niet als een kakelbonte clown uit wilt zien. In je tuinbroek val je als man echt al genoeg op! Je moet dat zeker niet verbergen, maar je hoeft het ook niet uit te schreeuwen.
Concreet: allereerst kies ik voor lage (zwarte) schoenen. Zwart contrasteert goed bij het lichte blauw van mijn Lee. (Cowboy-)laarzen passen er niet echt bij, en als je je er voor zou kiezen, dan in elk geval met de broekspijpen over de laarzen heen. Anders lijk je echt teveel een tuinman, ook zonder voor groene kaplaarzen te kiezen (niet doen dus, alleen als je inderdaad even in de tuin werkt, smile).
Onder de tuinbroek draag ik iets in een contrasterende kleur. Omdat mijn tuinbroek lichtblauw is, kies ik mestal voor een zwart t-shirt (als op de foto van de site), of – nu het kouder wordt – voor een zwart overhemd. Soms een rood overhemd, dat kleurt ook goed, daardoor springt de tuinbroek alleen wel nog wat meer in het oog. Een wit t-shirt kan ook heel best (zie foto), zeker als je tuinbroek wat donkerder is, maar tegen zwart komt hij net iets beter uit.
Overhemden in ongeveer dezelfde blauwe kleur zou ikzelf vermijden (dus ook de meeste jeans-spijkeroverhemden), omdat de tuinbroek dan teveel met je overige kleding versmelt en zo minder goed tot zijn recht komt. Dat geldt ook voor ruitjesoverhemden met een soortgelijke kleurstelling. Zie de beide foto’s. Het lijkt zo teveel alsof je toch een beetje wilt verdoezelen, dat je als man een echte klassieke spijkertuinbroek draagt, terwijl je toch, als je eenmaal die stap genomen hebt, juist wil laten zien dat je een zelfbewuste tuinbroekdrager bent!
Tot slot, als laatste advies: geen broekriem. Sommige tuinbroeken hebben lusjes voor een riem, maar een riem bij een tuinbroek is dubbelop, alsof hij niet van nature goed zit, en alsof je wilt verbergen dat een tuinbroek niet aan de voorkant, maar aan de zijkanten wordt dichtgedaan. Een tuinbroek moet ook zonder riem al goed zitten. De schouderbandjes zijn dan voldoende om hem niet te laten afzakken, en bij een goede pasvorm sluit hij aan de zijkant ook goed strak aan. Bovendien zit zo’n riem al snel niet helemaal recht, en bedekt dan een van de zijknopen half, en de ander helemaal of juist helemaal niet, wat snel ook slordig staat.
Casper zegt
Ik zie dat er in 2016 al aardig wat doorbroken is, hopelijk zet het door en zijn tuinbroeken voor mannen in 2017 niet meer aan te slepen.
Anoniem zegt
Waar kan ik deze kopen? Ik kan het online nergens vinden.