Zo rond december schommelt de temperatuur in Nederland. Het kan dan ook flink koud aanvoelen. Zelfs als de temperaturen niet echt laag zijn. De wind maakt het al snel koud. Hoe blijf je eigenlijk lekker warm, zonder er als een mummie bij te lopen? En hoe krijg je het ook niet tè warm?
Laagjes
Natuurlijk trek je warme kleding aan, maar je kunt het ook overdrijven. Eigenlijk is de beste oplossing het dragen van laagjes. Je kunt als eerste laag het best iets dragen dat vocht niet absorbeert. Op die manier wordt je niet nat als je gaat zweten. Want juist door te zweten verliest je lichaam warmte en koel je af.
De tussenlaag is bijvoorbeeld een sweater of een jack, met daar onder een hemd of een T-shirt. Het liefst is de kleding van polyester of wol fleece. Deze laag moet namelijk het vocht van het lichaam vasthouden en de lucht isoleren.
Kom je in een warmere ruimte, dan kun je eenvoudig een laagje uittrekken. Zo houd je de perfecte balans tussen warm en koud. Je zou bijvoorbeeld een hemd, shirt, trui en winterjas kunnen combineren. Dan heb je vier lagen, waardoor je prima op temperatuur blijft.
Houd je hoofd warm
Vroeger kon het echt niet: een muts. Nu is het een stijlsymbool geworden. Een muts ‘met van die flapjes aan de zijkant’, of met zo’n typerende bol bovenop. Het mag allemaal. Hoe warmer, hoe beter. Vooral omdat ons lichaam heel veel warmte naar ons hoofd brengt. Het kan zelfs heel gevaarlijk zijn om zonder muts rond te lopen, omdat je risico loopt op bijvoorbeeld oorontsteking. Draag een muts en zorg ervoor dat de warmte bij je blijft. Zo blijf je zelf ook warmer.
Handschoenen
Koop goede handschoenen. Voor de echte koukleum zijn er tegenwoordig zelfs thermohandschoenen. En voor de smartphoneverslaafde zijn er bluetooth handschoenen en handschoenen met sensors, zodat je alsnog je telefoon kunt bedienen terwijl je je handen warm houdt. Ideaal!
Er zit overigens best wat verschil in handschoenen. Wanten, waarin je vingers tegen elkaar aan zitten, zijn een stuk warmer dan handschoenen met vingers. Beweeg je vingers regelmatig, zo kun je je bloedsomloop op gang houden. Dat houdt je dan weer warm. Houd de rest van je lichaam ook warm, want anders gaat alle warmte naar je handen toe.
Koude tenen
Koude tenen betekent kou door het hele lichaam. We kunnen je dus van harte thermosokken aanraden. Van koude voeten kun je het namelijk echt steenkoud krijgen. Wie last heeft van zweetvoeten, zal vaak koude voeten hebben. Daarom kun je beter wollen sokken dragen. Die isoleren een stuk beter dan sokken van katoen of polyester.
Misschien klinkt het heel gek, maar masseer je voeten af en toe eens. Daarvoor kun je voetcrème gebruiken. Door ze te masseren help je je bloedsomloop op gang en blijf je goed warm.
Thermo-ondergoed
Ondergoed is altijd een beetje een lacherig onderwerp, maar toch is het heel belangrijk voor de warmte. Je kunt zelfs thermo-ondergoed dragen (toch niemand die het ziet) en het houdt je goed warm in de winter.
Even geen alcohol
We maken ons er niet populair mee, maar de alcohol even laten staan is ook een goed idee. Het lijkt altijd alsof je warm wordt van alcohol, maar dat is alleen in eerste instantie. Door de alcohol gaat het bloed naar de oppervlakte van je lichaam. Daar verlies je sneller warmte en dan koelt je lichaam af. En dan heb je dus al die lagen kleding voor niets aangetrokken. Zonde!
Geef een reactie