Hardlopen is een van de makkelijkste manieren om gezond te blijven. Maar daar hoort natuurlijk wel passende kleding bij. Die kleding zal je moeten aanpassen op de tijd van het jaar. Daarbij moet je wel voor iets meer kiezen dan alleen een jack en broek. Want onderkleding is net zo belangrijk. Anders blijf je niet op een goede temperatuur. KledingOnline heeft een paar goede tips voor je:
1) Koop goede onderkleding
Ga je hardlopen? Zorg er dan voor dat je thermo-onderkleding in de kast hebt hangen. De bekende merken zijn Odlo en Craft. Deze kleding zorgt er voor dat je het zweet kwijt raakt, maar de warmte vast blijft houden. Daardoor blijft je lichaam droog en op de juiste temperatuur.
Je kunt katoen beter mijden, want dat absorbeert veel vocht. Bij kunststofvezels is dat niet zo. Heb je het heel erg koud, dan kun je ook twee dunne thermoshirtjes over elkaar dragen. Tussen beide shirtjes komt dan een warm luchtlaagje. Perfect!
2) Ademende bovenkleding
Met ademende bovenkleding bedoelen we dat er piepkleine gaatjes in het stof zitten, die er voor zorgen dat het zweet wordt afgevoerd. Want immers, als je sport, zweet je. Ook bij hardlopen. Naast dat de sportkleding moet ademen, moet het ook winddicht en regenbestendig zijn.
Het vinden van een goede jas is soms best ingewikkeld en een goed hardloopjack is prijzig. Je mag rustig op 200 tot 300 euro rekenen. Maar dan heb je ook een jack dat jaren meegaat.
3) Regenkleding
Nederland regenland, dus zorg er voor dat je regenbestendige kleding draagt. Het beste is regenkleding die de regen tegenhoudt, winddicht is, maar ook ademt. Dan kom je al snel bij wat duurdere kleding uit. Maar als je het betaalbaar wilt houden, kun je ook de keuze maken tussen regenbestendigheid en het risico dat je erin gaat zweten. Je kunt natuurlijk ook de buienradar checken.
4) Een goede loopbroek
Je kunt het best een lange, strakke tight gebruiken tijdens het hardlopen. Die kun je kopen in diverse diktes en kwaliteiten. Maar koop ze niet te strak, want dat loopt echt niet lekker.
5) Goede handschoenen
Handschoenen zijn ondergewaardeerd. Loop in het begin met handschoenen om je handen op temperatuur te krijgen. Waarschijnlijk zijn je handen al vrij snel warm, dan kun je zonder handschoenen lopen.
6) Muts en vaseline
Als het erg koud is, draag dan een muts. Je verliest namelijk zo’n 40 procent van je energie via het hoofd. Je doet er dan ook goed aan om je lippen, gezicht en handen in te vetten met vaseline.
7) Je hardloopschoenen niet op de verwarming
Het is verleidelijk om je hardloopschoenen op de verwarming te laten drogen, maar dat is geen goed idee. Je kunt er beter wat krantenpapier in proppen. Bij veel sneeuw en gladheid kun je trouwens Shoe Snow Grips gebruiken. Dat zijn een soort spikes voor onder je schoenen. Dan glijd je minder snel uit.
8) Draag verlichting!
In het donker hardlopen kan gevaarlijk zijn. Daarom moet je er altijd voor zorgen dat je wordt gezien. Draag bijvoorbeeld een reflecterend hesje en hang een lampje aan je kleding. Daarnaast zijn reflecterende bandjes erg handig.
Automobilisten en fietsers kunnen je dan goed zien. Sportzaken verkopen zulke hesjes en bandjes. Net als hesjes met led-verlichting.
9) Doe binnen warming-ups en cooling-downs
Het heeft niets met kleding te maken, maar het is erg belangrijk: doe alvast binnen een warming-up. Zeker in de winter moet je daar veel meer tijd aan besteden. Op die manier voorkom je namelijk blessures. Je kunt de cooling-down ook gewoon thuis doen. Leg de nadruk vooral op lange, rustige hardlooprondes. Je kunt dan vooral rekoefeningen en spierversterkende oefeningen doen.
Je hoeft je niet druk te maken over je conditie. Als je een ronde iets langzamer loopt en een volgende ronde iets sneller, blijft je conditie prima op peil.
Geef een reactie