Omdat tuinbroeken nu opnieuw in de mode zijn, zijn er inmiddels weer heel veel verschillende merken te krijgen. Toch kost het nog steeds tijd om het juiste model te vinden. Omdat ik dagelijks standaard een tuinbroek wilde gaan dragen, niet alleen in mijn vrije tijd, maar ook gewoon elke dag op mijn werk, was het voor mij natuurlijk erg belangrijk dat hij heel goed staat. Het moet er volkomen vanzelfsprekend uitzien, ook om de kans op negatieve opmerkingen – waar ik toch wel best bang voor was – te verkleinen.
Het vinden van het juiste model is bij een tuinbroek veel moeilijker dan bij een gewone (spijker)broek. Er zijn namelijk veel meer maten van belang, om ervoor te zorgen dat hij overal je lichaamscontouren volgt en zo te vermijden dat het er als een hobbezak uit gaat zien. Niet alleen de lengte van de pijpen moet kloppen, ook moet hij aan de zijkant precies goed zitten, het rugstuk moet nauw op je lichaam aansluiten, en de voorklep moet niet te laag en niet te hoog zijn. Die moet het grootste deel van je borst bedekken, maar ook niet tot je kin komen.
Waar je voor een goede pasvorm speciaal op moet letten, zo werd mij ook in de winkel verteld waar ik mijn Lee heb gekocht, is de zijsluiting (zie foto). Tuinbroeken hebben altijd twee of drie zijknopen. De hoogte wil nog wel eens verschillen, afhankelijk van hoe diep de uitsnede aan de zijkant is. Bij de meeste tuiunbroeken zal de bovenste zijknoop iets hoger zitten dan waar bij een gewone spijkerbroek je riem zit. Om geen exemplaar te krijgen dat slobbert is het meestal noodzakelijk dat je ze allemaal open moet maken, om er makkelijk in te stappen. Anders zit hij straks veel te ruim. De plaatsing van de zijknopen is ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat het rugstuk strak tegen je lichaam aanzit (zie foto).
Omdat iedereen weer anders geproportioneerd is, met andere verhoudingen tussen beenlengte, borsthoogte en taille-omvang, is de kans dus groot dat als bij een bepaald model de ene afmeting klopt, hij op ander punten juist veel te ruim of te krap is. Daarom, zo heb ik inmiddels ontdekt, horen tuinbroeken tot de wenige kledingstukken die je beter niet via internet kunt kopen, maar liever in een winkel moet passen. Het is vaak eindeloos zoeken en proberen tot je een voor jou perfecte tuinbroek vindt. Dat gold ook voor mij.
Tuinbroeken worden namelijk meestal maar in een paar standaardmaten gemaakt (niet 31, 32 etc., maar S, M. L), elk op een gemiddelde buikomvang berekend. Dat betekent dat ik snel een wat kleinere maat nodig heb, zodat die aan de zijkant nauwsluit. Maar dan is de voorklep snel te laag, die moet natuurlijk wel het grootste deel van je borst bedekken, anders is het net alsof hij steeds afzakt of je een kinderbroek hebt aangetrokken. Deze tuinbroek van het merk Diesel (zie foto) vind ik daarom maar niets; vergelijk het maar eens met de Lee boven!
Dit exemplaar, op die volgende foto (merk weet ik niet) is boven echter wel heel fatsoenlijk, alleen storen die overbodige riemlussen, en de pijpen zijn me te smal.
Voor een voldoende hoge voorklep zou ik als smalle en slanke man dus snel een maat moeten nemen die eigenlijk te groot is, want aan de zijkanten te ruim zit. Er bestaat in mijn ogen niets ergers dan een slobberende tuinbroek, ik denk dat daar deels het negatieve imago vandaan komt: van een soort zwangerschapstent die, drie maten te groot, vormloos van je schouders naar beneden hangt. Deze foto van drie jongens vond ik op een speciale internetsite voor tuinbroekdragers, waarop zij eigen foto’s posten. Zo moet het volgens mij dus niet! Ze kijken er ook niet erg gelukkig bij…..
Wat het voor een man extra moeilijk maakt om een goedzittende tuinbroek te vinden, is dat de meeste exemplaren in winkels vanwege de proporties toch nog steeds voor vrouwen bedoeld lijken. Officieel zijn het misschien unisex-modellen, maar ze zijn dus voor mij allemaal te ruim. Ze hangen bovendien meestal op de vrouwenafdeling. Durf die dan als man maar eens aan te passen!
Dat heb ik jaren geleden overigens wel eens een paar maal stilletjes gedaan, in grote zaken, als het druk was, de verkopers allemaal bezig waren, en het pashokje niet te ver van het kledingrek was. Keer op keer zaten ze vreselijk flodderig en stonden ze voor geen meter, met hier te weinig en daar juist te veel textiel. Aan de zijkant kon ik meestal met gemak een paar handen tussen de stof en mijn lichaam steken, en ook op de rug. Tegelijk was de voorklep dan nog meestal te laag, die kwam dan amper tot halverwege mijn borst.
Daarom ben ik dus heel blij dat er nu ook tuinbroeken speciaal voor mannen gemaakt worden, waarbij beter met ‘onze’ proporties rekening wordt gehouden. Toen ik de laatste tijd ook weer mannen een tuinbroek zag dragen, en daarom op internet ging zoeken, kwam ik toevallig deze geweldig stoere mannen-tuinbroek van Lee tegen, die ik nu dus elke dag draag.
Deze speciale mannen-tuinbroek van Lee heeft, vergeleken met de meeste andere modellen, een extra hoge voorklep, die daardoor ook bij mij eindelijk het grootste deel van de borst bedekt. De verhoudingen zijn veel beter, dat is goed op deze laatste foto van de genoemde site te zien: de achterste jongen draagt een goedzittende nieuwe Lee, de voorste een ander model, die hij veel te hoog opgetrokken heeft; de klep is nu hoog genoeg, maar aan de zijkant gaat hij bijna tot z’n oksels.
Timon zegt
Wat een slecht stuk. De tuinbroek van Diesel ziet er prima uit, die met smalle pijpen ook. De laatste foto is maar vreemd?
Roel zegt
Waar koop je die?
Maarten zegt
Hey bedankt voor de tips, ik heb ongeveer het zelfde figuur en ben al tijden opzoek naar een passende tuinbroek. Dusver dacht ik dat ik moest zoeken bij de vrouwen tuinbroeken (en die zijn ook niet geweldig). Dus bedankt! Aangezien deze column anderhalf jaar geleden geschreven is hoop ik dat er nog een vergelijkbaar model is ;).
Groetjes, Maarten
Tom Donk zegt
Ze zijn er nog steeds, hoor Sterker: er komen steeds meer modellen speciaal voor mannen op de markt!