Sommige mensen vinden binnen zitten maar niets. Je zult ze dan ook niet aantreffen bij de sportschool. Ze lopen liever buiten, in de frisse lucht. Wat kun je eigenlijk het best dragen bij het hardlopen?
Geen katoen..
Ervaren hardlopers weten het: draag absoluut geen katoen. Katoen neemt zweet op, doordat het bestaat uit holle vezels. De kleding wordt snel zwaar en plakkerig. Vervolgens koelt het zweet af en loop je met een koud, nat shirt op je lijf. Dat is vragen om een fikse verkoudheid.
.. Maar wel kunststofvezels!
Katoen hebben we net in de ban gedaan, maar wat moet je dan juist wel dragen? Het ultieme antwoord: ‘kunststofvezels!’ Je komt dan in de wat professionelere merken en termen terecht. Zo lees je over ‘wicking’, ‘goretex’ of ‘climacool’. Dat zijn stoffen die polyester als basis hebben, maar toch kunnen ademen.
Onder ‘ademen’ verstaan we, net als bij jassen, dat de kleding het zweet van je huid kan vervoeren. Daardoor wordt je shirt niet plakkerig en blijft je huid droog. Kleding van kunststofvezels kun je in verschillende prijsklassen vinden. Dat varieert van een tientje bij de Action tot honderden euro’s voor topmerken.
Merken
Mocht je echt heel serieus met het hardlopen aan de slag willen gaan, dan is merkkleding aan te raden. De bekendste merken van hardloopkleding zijn onder anderen Odlo, Asics, Craft en, niet te missen: Nike en Adidas. Ze maken kleding van uitstekende kwaliteit, maar hangen daar dan ook een behoorlijk prijskaartje aan.
Het zit lekker, en je beweegt je er makkelijk in, maar veel mensen vinden het er ook uit zien als typische hardloopkleding. Dat komt vooral door de felgekleurde vinnen, zodat je heel erg zichtbaar bent. Zichtbaarheid is goed, maar je kunt het overdrijven.
Laagjes
We raden het aan bij iedere sport, dus ook bij hardlopen: laagjes. Wel zo makkelijk om onderweg iets uit te kunnen trekken als het te heet wordt. Door je als een soort ui te kleden, krijg je het niet te warm. Bij een ui kun je ook lagen afschillen. Denk er wel aan dat er ten minste één laag is met zakken. Of dat nu bij het shirt of bij de broek is. Altijd handig om je huissleutel of wat geld mee te kunnen nemen.
Nadeel van laagjes is wel dat je de rest van je loop met een kledingstuk in de hand loopt. We raden je aan om een vest om je heupen te knopen en je vest tot een soort sjaal op te rollen en om je nek te dragen.
Voor de dames: hardlooprokjes
Een speciale tip voor de dames: hardlooprokjes. In Amerika werden ze zo’ n tien jaar geleden ongekend populair doordat een hardloopster de Ironman Wisconsin triatlon won in een looprokje. Ze was ook een gehaaide zakenvrouw, want ze begon haar eigen bedrijf die dit soort rokjes verkocht. Sinds dien zijn hardlooprokjes overal te vinden. Praktisch, mooi, en elegant.
Is hardloopkleding duur?
Op de vraag ‘is hardloopkleding duur?’ kunnen we antwoorden: “Zo duur als jij wilt.” Op zich voldoet normale sportkleding ook. Het is maar net of je het mooi vindt, en of het lekker zit. We kunnen je aanraden om wat meer uit te geven aan goed zittende hardloopkleding. Je kunt vriendelijke prijsjes vinden op websites als eBay. Het nadeel daarvan is wel dat je van tevoren niet kunt passen, en de meeste eBayers niet erg vriendelijk zijn als het gaat om retourneren.
Hardloopkleding hoeft dus niet duur te zijn, maar het kan zeker motiverend werken. Bij ons werkt het verslavend. Zodra we mooie kleding hebben gekocht, hebben we veel meer zin om aan de slag te gaan.
Geef een reactie