Het duurde even, maar de tuinbroek is weer helemaal terug. Het is een typisch hate-it-or-love-it item. We kunnen je één ding verklappen: de mode-experts houden er wel van. Was een tuinbroek de afgelopen jaren nog het toppunt van kneuterigheid, kun je hem nu weer uit de kas trekken. Het moeilijke aan een tuinbroek: hoe draag je deze broek stijlvol?
Inspiratie nodig?
Een tuinbroek staat goed bij heel veel andere kledingitems. Heb je inspiratie nodig, zoek dan eens op WeHeartIt op ‘salopette’. Dat is de officiele benaming ervoor. Alvast een paar tips van ons: een gestreept shirt of een wit shirtje doet het goed. Daarnaast is het best fancy om één sluiting los te laten hangen. En natuurlijk kun je eindeloos combineren.
Combineren
Net als bij alle andere kledingstukken kun je met een tuinbroek alle kanten op. Kies voor een stoere look door een sneaker of een gladiator sandaal erbij te dragen. Liever iets vrouwelijker? Dan draag je een stijlvolle hak bij je tuinbroek. Het kan allemaal!
Met een blazer erbij, maak je een casual en classy look. Door een gestreepte top onder je blazer te dragen, maak je de outfit helemaal af. Moet het niet te truttig worden en mag het stoer, dan kies je voor denim met gescheurde pijpen.
Blouse
Probeer deze look eens: een tuinbroek met een vrouwelijke bloes en een sierlijke kraag onder ‘dungarees’. Als accessoire kies je voor een enveloppe tas of een clutch. Een beetje rood op je lippen en je outfit is helemaal klaar!
Alexa Chung
Alexa Chung is de grote trendsetter achter de tuinbroek. Eerst zorgde het dragen ervan voor nogal wat vragende gezichten. Welk model draagt nu een baggy tuinbroek? Nu is het een gewild item voor fashionista’s.
Probeer het maar eens te dragen met een rebels wit shirtje en een stoere leren backpack. Ook leuk: combineer je outfit met een roze bloemkrans en knalroze sneakers. De lente straalt er af!
Meerdere modellen
Een tuinbroek zit niet meteen goed. Je zult er ongetwijfeld een keer mee met je handen staan in de winkel, waarna je hem weer snel in het rek hangt. Stop niet gelijk met zoeken. Geef niet op! Het eerste model past niet de eerste keer. Kijk nog even verder, want iedere lente-zomerlijn heeft wel één of meerdere modellen in de collectie.
Zo kom je ze tegen in een kort en in een lang model. Maar je ziet ze tegenwoordig ook in tuinjurkjes. Daarnaast zit er veel variatie in de stoffen: van een originele denim tuinbroek tot een compleet bewerkte broek met kapotte stukken en verschillende washings. Sommige tuinbroeken zijn zelfs van leer, of met een vrolijke print. En met die vrolijke print ben je helemaal in deze lente, want de jaren ’70 komen weer terug!
Niet alleen voor arbeiders en boeren
Oorspronkelijk was de tuinbroek alleen iets voor arme arbeiders en boeren. Het was geen mode-item, maar een werktenue. Boeren droegen het alleen tijdens het harde werk op het land. De reden dat de tuinbroek van spijkerstof werd gemaakt: het was duurzaam en heel eenvoudig in het onderhoud. Pas na de jaren ’60 werd het een mode-item.
In de jaren ’80 was de tuinbroek een ware trend. Het werd ervaren als ‘stoer’ en in de jaren 90 waren deze ‘dungarees’ helemaal hot! En nu zijn ze weer terug als hét mode-item voor de lente en de zomer.
Tom zegt
Hallo Bastiaan,
Waarom alleen schrijven over de terugkeer van de tuinbroek voor vrouwen? Hij schijnt ook voor mannen nu weer in te zijn. Zelf draag ik er sinds kort ook eentje, een Lee, een model dat speciaal voor mannen gemaakt is. Nooit eerder gedaan, niet gedurfd en tot dan toe nooit een goed passend (strak, niet slobberig) exemplaar gevonden. Maar heb er geen spijt van, want zo’n tuinbroek zit echt geweldig lekker! Natuurlijk val je er wel in op, ik moet er ook zelf nog erg aan wennen dat ik nu tot de mannen behoor die een tuinbroek dragen, maar ik heb hem inmiddels ook gewoon naar mijn werk aan, en de commentaren zijn verrassend positief.
Bastiaan zegt
Hi Tom,
Bedankt voor je opmerkingen! Lijkt het je leuk om er een berichtje over te schrijven? Het lijkt mij een erg leuke insteek namelijk.