De helft van alle Limburgers viert geen carnaval. Dat schreef de krant De Limburger vorige maand. Een Maastrichts onderzoeksbureau vroeg aan ruim 500 Limburgers of ze carnaval vieren. Wie carnaval mijdt, blijft thuis en probeert zo min mogelijk de drukte in te gaan.
Snel weg!
Zo’n 13 procent van de Limburgers wil echt helemaal niets met carnaval te maken hebben. Ze verlaten zelfs het land om de drukte te ontvluchten. Ze gaan op wintersport, of zoeken de zon op. Dat niet zo veel mensen op vakantie gaan tijdens carnaval, heeft vooral te maken met hoeveel ze te besteden hebben. Dat werd de afgelopen jaren steeds minder.
Wanneer ben je een carnavalist?
Het is best moeilijk om te bepalen wanneer je een echte carnavalist bent. Tel je pas mee als je de straat op gaat, of tel je al mee als je een gek hoedje opzet? Volgens de carnavalsvierders hoor je erbij als je ten minste naar de optochten gaat en verkleed een pilsje komt drinken in het café. Voor 75 procent van de ondervraagden uit het onderzoek is dat wat ze verstaan onder ‘carnaval vieren’.
Aan het werk
Wie geen carnaval viert, blijft dus thuis. Je zou bijna denken dat de provincie Limburg de twee dagen carnaval als feestdagen bestempelt. Maar dat is dus niet zo: een kwart van de Limburgers werkt tijdens carnaval. Ze willen juist geld verdienen, in plaats van mee te doen aan het ‘veel te dure feest’, zoals de niet-feestvierders het zien.
Carnavalsbloed
De echte feestvierders zijn vooral jongeren. Dat kun je ook afzien aan de kostuums op straat. Vaak dragen ze sexy pakjes, jongens gaan juist voor iets stoers. Ouderen zetten liever een pruik op en houden zich wat rustiger. Zo’n 39 procent van de 50-plussers doet met de jongeren mee.
Waarom zou je thuisblijven? Volgens 12 procent omdat carnaval ‘niets aan’ is. Een kwart van de ondervraagden is wel opgegroeid met het feest, maar mist ‘het carnavalsbloed’. En daarnaast dus de reden dat het te duur zou zijn. Wat doe jij? Blijf je thuis of kunnen we je hossend tegenkomen?
Geef een reactie